Suomalainen Sukupolvien unelma toteutui 15. marraskuuta 2019, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue varmisti tiensä EM-lopputurnaukseen. Nyt suomalainen futiskansa voi tehdä tämän matkan uudelleen siten, kuin kapteenisto Tim Sparv, Lukas Hradecky ja Paulus Arajuuri sen kokivat. Tiistaina 24. maaliskuuta ilmestyvä tietokirja Me mennään kisoihin (Tammi) kertoo historiallisen joukkueen taipaleen Jussi Eskolan vangitsevin kuvin sekä hänen ja Pekka Mäntylän elävin tarinoin.

Tammen tiedotteen mukaan Me mennään kisoihin välittää joukkueen sisäiset tunnelmat karsinnan jokaisesta vaiheesta. Sparv, Hradecky, Arajuuri sekä valmennustiimin jäsen Mika Nurmela käyvät tapahtumat läpi ottelu ottelulta.

Kirjassa näkökulmansa historialliseen saavutukseen tuo lisäksi legendaarinen Huuhkajat-huoltaja Gunnar Yliharju. Kirja huomioi myös Huuhkajien tärkeän kahdennentoista pelaajan – joukkueen takana niin vaikeina aikoina kuin menestyksen hetkissä seisoneet fanit.

Kapteenit pääsivät tutustumaan lopputulokseen ennalta. Palaute kirjasta on ollut suorastaan ylistävää.

– Eskola ja Mäntylä ovat yhdessä tehneet hienon teoksen, joka antaa myös meille pelaajille mahdollisuuden katsoa taaksepäin ja muistella huikeaa karsintaa. Kirja kokoaa loistavasti yhteen historiallisen saavutuksemme, kapteeni Tim Sparv sanoo.

Lukas Hradecky ja Paulus Arajuuri ovat samoilla linjoilla.

– Onneksi tämä kaikki on saatu talteen. Kirjan tunnearvo vain nousee, mitä kauemmaksi tapahtumista mennään, ja tämä kirja tulee aina muistuttamaan meitä upeista hetkistä, maalivahti ja varakapteeni Hradecký arvioi.

– Mieletön kirja. Tämä pääsee kunniapaikalle kirjahyllyyni, myhäilee joukkueen kivikova toppari ja toinen varakapteeni Paulus Arajuuri.

Tekijöillä Eskolalla ja Mäntylällä oli yksi tavoite ennen työhön ryhtymistä: että kirjassa tulisi esiin joukkueen yhdessä tekemisen merkitys.

– Nostimme kirjan suureksi teemaksi joukkueen: ME mennään kisoihin. Kapteenikolmikon kautta kirja kertoo koko joukkueesta. Hyvä yhteishenki ja peräänantamaton työnteko veivät Huuhkajat vaikeuksista EM-kisoihin, Eskola ja Mäntylä toteavat.

Me mennään kisoihin -kirjan tekemisen taustoja ja eri asianosaisten ajatuksia vois myös seurata Suplan podcast -sarjassa Me mennään kisoihin.