Huuhkajien alkulohko tulee päätökseen maanantaina, kun se kohtaa Pietarissa Belgian. Huuhkajilla on ottelussa ennennäkemätön mahdollisuus tehdä upeaa jalkapallohistoriaa.

Huuhkajat voi iskeä ottelussa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kaataa FIFA-rankingin ykkönen sekä edetä jatkoon lohkovoittajana EM-kisoissa. Harva olisi uskonut, että Suomi taistelee vielä lohkovoitosta kahden ottelun jälkeen. Toisaalta Suomi voi jäädä lohkossa myös viimeiseksi. Eri kiemuroita ja vaihtoehtoja on pyöritelty päivittäin ja tiivistettynä: kaikki on mahdollista.

– Tasapeli käytännössä varmaan riittäisi jatkopaikkaan. Viimeksi kun päävalmentajana kohtasin Belgian kymmenen vuotta sitten, raavimme 1-1-tasapelin ja kyllä se kelpaisi tuloksena nytkin, tiivisti päävalmentaja Markku Kanerva sunnuntain lehdistötilaisuudessa.

Suomen miesten A-maajoukkue tarvitsee historiansa parhaimman esityksen, jotta se saisi historiansa tärkeimmän tuloksen.

Belgia on yksi maailman parhaimpia joukkueita, jossa huippumiehiä riittää pariinkin joukkueeseen.

– Jos ajatellaan Belgian ryhmää, niin laatua ja vaihtoehtoja eri pelipaikoille löytyy. Kova ryhmä tulee vastaan joka tapauksessa, vaikka muutamia pelaajia vaihtuisikin, Kanerva huomautti.

Jos Huuhkaja-fanit elättelevät toivetta, että Belgia tulisi kakkosjoukkueella peliin, niin ne toiveet voidaan haudata. Belgian avauksessa tullaan näkemään Kevin de Bruyne, Eden Hazard ja Axel Witsel, jotka hakevat vielä täyttä pelikuntoa loukkaantumisten jälkeen. De Bruyne ja Hazard järjestelivät myös vaihdosta tullessaan Belgian voiton Tanskasta. Hazard ja Witsel olivat Gentissä todistamassa vuonna 2011, kun Roni Porokara tasoitti lisäajalla ja pelasti isännät häpeältä. De Bruynekin oli mukana joukkueiden edelliskohtaamisessa vuonna 2016, kun Romelu Lukaku pelasti Belgian punastumiselta 89. minuutin maalilla, kun Kasper Hämäläinen oli vienyt Suomen johtoon 53. minuutilla. Tuosta pelistä Belgian EM-kokoonpanossa on mukana yhteensä 13 pelaajaa. Suomelta mukana on 11 samaa pelaajaa (Lukas Hradecky, Jukka Raitala, Paulus Arajauuri, Joona Toivio, Tim Sparv, Joni Kauko, Joel Pohjanpalo, Thomas Lam, Jesse Joronen, Teemu Pukki ja Jere Uronen). Belgia on siis ennenkin pystytty haastamaan, joten miksei nytkin.

– Heillä on kaikki hyviä pelaajia ja he ovat maailmanluokan jengi. Totta kai siitä tulee vaikea peli meille, mutta luotamme omaan tekemiseemme, että saadaan hyvä tulos siitä, Huuhkajien hyökkääjä Fredrik Jensen totesi perjantain lehdistötilaisuudessa.

Jostain syystä Belgia on historiallisesti sopinut Suomelle. Suomi ei ole hävinnyt Belgialle 53 vuoteen. Vuonna 1968 Belgia voitti Suomen MM-karsintaottelussa 6-1. Tuolloin kentällä nähtiin muun muassa Arto Tolsa ja Suomen ainoana maalintekijänä oli, myöhemmin myös A-maajoukkueen päävalmentajana toiminut, Tommy Lindholm.

Historia ei kuitenkaan paljon Pietarissa maanantaina paina. Se, mitä kentällä tapahtuu, merkitsee ja sen tietää myös Teemu Pukki.

– Belgia on varmaan paras joukkue lohkossamme, joten se on kova testi meille. Luulen meidän olevan kuitenkin valmiina menemään peliin ja saada siitä jotain. Kuka olisi sanonut ennen turnausta, että meillä on mahdollisuuksia vielä ennen viimeistä peliä voittaa lohko. Se on iso peli meille, mutta olemme valmiina, Pukki painotti Huuhkajien lehdistötilaisuudessa.

Suomen ja Belgian välinen ottelu alkaa kello 22.00.