Huuhkajat on ensimmäistä kertaa näissä MM-karsinnoissa selkä seinää vasten. Suomen on voitettava lauantaina pitääkseen MM-haaveensa elossa.

Sikäli Suomen asemat ovat edelleen hyvät, että kaikki on sen omissa käsissä. Kaksi kierrosta ennen karsintojen loppua, se on harvinaista herkkua suomalaiselle jalkapallokannattajalle, kun selataan historian lehtiä taaksepäin.

Suomi tarvitsee kahdesta jäljellä olevasta ottelusta vähintään kolme pistettä edetäkseen jatkoon. Kahdella tasapelillä Suomi voisi päätyä tasapisteisiin Ukrainan kanssa, mutta häviäisi keskinäisen vertailun maalierolla. Kazakstania vastaan hukatut lukuisat maalipaikat palaisivat näin kummittelemaan.

Lähtökohtaisesti pistesaaliin hankkiminen on helpompaa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan kuin hallitsevaa maailmanmestaria ja Nations Leaguen voittajaa vastaan. Siispä Suomen on voitettava lauantaina.

Bosnia-Hertsegovina on ollut Suomelle hankala vastus. Joukkueet pelasivat samassa EM-karsintalohkossa ja tuolloin voitot menivät jakoon. Vierasottelu Zenicassa oli Suomen koko karsintojen huonoin esitys. Suomi jäi tuolloin täysin kotijoukkueen jalkoihin eikä sillä ollut mitään palaa ottelussa. Toivottavaa on, että siitä kokemuksesta on opittu.

Vaikka Bosnia-Hertsegovina on Suomea pisteen perässä, niin sen ennakkoasetelmat ovat vieläkin paremmat kuin Suomella. Tasapelillä sille riittäisi Ukrainan kaataminen joukkueiden välisessä keskinäisessä ottelussa. Bosnia-Hertsegovina pelaa ottelun vieläpä kotikentällään, joten heillä on käsissään kaksi ottelupalloa. Tappio kuitenkin romuttaisi varmuudella sen kisahaaveet.

Mitä pidemmälle ottelu etenee maalittomassa tilanteessa, sitä rohkeammin Suomen on hyökättävä. Suomen hyökkääminen ennalta vahvempia joukkueita vastaan on kuitenkin ollut tänä vuonna suorastaan surkeaa. Suomi on onnistunut tekemään kymmenessä edellisessä A-maaottelussa viisi maalia ja niistä kolme on tullut Kazakstania vastaan.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva luottaa, että kun puolustus pitää, niin sen jälkeen voiton avaimet ovat käsissä.

– Jos pystymme pitämään nollan omassa päässä, meillä on hyvä mahdollisuus voittaa. Se on ollut meidän kivijalka aiemminkin. On mielenkiintoista nähdä, kuinka aggressiivisella prässillä Bosnia-Hertsegovina lähtee otteluun. Meidän pitää pystyä pelaamaan itsemme prässin alta pois. Se voi avata mahdollisuuden pelata syvyyteen, jos Bosnia-Hertsegovinan linja on korkealla, Kanerva analysoi taktisia nyansseja ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa Palloliiton verkkosivujen mukaan.

Suomi saattaa saada helpotusta iltapuhteeseensa, mikäli Edin Dzeko puuttuu loukkaantumisen takia. Inter Milanin härkämäinen hyökkääjä loukkasi itseään edellisessä seurapelissä ja hänen kuntonsa on arvoitus. Bosnian joukkueesta löytyy kuitenkin leveyttä ja ratkaisuvoimaa ilman Dzekoakin. Ukraina riisui Suomen täysin aseista edellisessä karsintaikkunassa ja Bosnian valmennusjohdossa on varmasti katseltu tarkkaan läpi mitä Ukraina ottelussa teki. Samaan aikaan on toivottavaa, että Kanerva taustajoukkoineen olisi keksinyt lääkkeet hyökkäyspelin avaamiseksi. Kazakstania vastaan peli oli ajoittain erinomaista, mutta vastassa oli myös monta pykälää heikompi vastustaja.

Bosnia-Hertsegovinan ja Suomen välinen ottelu alkaa kello 16.00.