Legendaarinen Pasi Rautiainen, 60, on valittu suomalaisen jalkapallon kunniagalleria Hall of Fameen.

Kaikkien suomalaisten futisfanien tuntema Pasi Rautiainen on nimetty Hall of Fameen. Rautiainen on ehtinyt vaikuttaa jalkapallossa jo yli 40 vuoden ajan niin pelaajana, valmentajana kuin TV-kommentaattorina. Näissä kaikissa rooleissa vauhdikas jalkapallopersoona on paitsi menestynyt, myös jättänyt jälkeensä uskomattoman määrän värikkäitä muistoja ja tarinoita.

A-maajoukkuedebyyttinsä Rautiainen teki vasta 17-vuotiaana vuonna 1979. Keskikentällä ja laitahyökkääjänä peliuransa tehnyt PK-35:n, HPS:n ja HJK:n kasvatti on edelleen kaikkien aikojen nuorin A-maajoukkueessa pelannut pelaaja.

Tekniikallaan, liikkeellään ja lyhytsyöttöpelillään hurmanneen superlahjakkuuden esitykset herättivät nopeasti myös Euroopan suurseurojen kiinnostuksen. Monista vaihtoehdoista Rautiainen päätyi siirtymään Bayern Müncheniin huhtikuussa 1980. Baijerissa 18-vuotiaan nuorukaisen pelit jäivät vain yhteen, mutta seurannut lainasiirto Werder Bremeniin onnistui. Rautiainen tuli hyvin toimeen valmentaja Otto Rehhagelin kanssa ja teki läpimurtonsa Bundesliigaan vain parikymppisenä.

Vuonna 1982 Rautiainen valittiin vuoden jalkapalloilijaksi. Samana vuonna hän siirtyi Arminia Bielefeldiin, jossa hän vietti peliuransa parhaat vuodet. Niinä aikoina Arminia pelasi seurahistoriansakin menestyksekkäintä jalkapalloa Bundesliigan ylemmässä keskikastissa. Pääasiassa oikeana laiturina pelannut Rautiainen hurmasi paikallisia pallonkäsittelytaidollaan, juoksuvoimallaan ja iloisella persoonallaan, ja nousi paikallisten suursuosioon. Bielefeld putosi Bundesliigasta 1985, mutta Rautiainen jatkoi seurassa vielä yhden kauden verran, minkä jälkeen hän päätti palata Suomeen suorittamaan armeijan. Saksan vuosinaan Rautiainen pelasi pääsarjassa 116 ottelua ja teki niissä 14 maalia.

Maajoukkueessa Rautiainen ehti pelata 29 ottelua ja tehdä yhden maalin, joka syntyi vuonna 1979 Norjaa vastaan. Ottelumäärä olisi voinut kasvaa suuremmaksikin, mutta 80-luvun Bundesliigasta oli harvemmin pääsyä maajoukkueen harjoitusturnaukseen.

Pasin myöhempää pelaajauraa sävyttivät loukkaantumiset. Vuoden 1986 jälkeen Rautiaisen loppu-ura sujui Klubissa lukuun ottamatta paria lyhyttä visiittiä FC Locarnossa Sveitsissä sekä SG Wattenscheidissa Saksassa. Viimeiseksi maaotteluksi jäi Suomen 3-0 -voittoon päättynyt ottelu Olympiastadionilla Tshekkoslovakiaa vastaan 1987.

Valmennusuransa Rautiainen aloitti 1990-luvulla jalkapalloromanttisesti junioriseurastaan PK-35:stä. Valmennusuran startti oli lähes yhtä komea kuin futisurankin, sillä Rautiainen nosti pukinmäkeläisseuran Veikkausliigaan asti ja saavutti SM-pronssia heti ensimmäisellä pääsarjakaudellaan 1998. Kauden jälkeen kaupunginosaseura ostettiin ja siitä tuli FC Jokerit, jonka peräsimessä Rautiainen voitti Suomen Cupin vuonna 1999 ja SM-hopeaa 2000.

2000-luvulla Rautiainen valmensi Jokereiden lisäksi vielä KooTeePeeta, TPS:ää sekä Levadia Tallinnaa. Sinä aikana palkintokaappia kertyivät korostamaan Levadiasta Viron liigan hopeaa 2007 ja 2008, pronssia 2005 sekä SM-pronssia TPS:stä 2009. Kauden 2010 alla Rautiainen erosi TPS:n päävalmentajan paikalta, minkä jälkeen hän on työskennellyt pääasiassa TV-kommentaattorina eri kanavilla.

Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina.

Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä. Henkilö voi päästä kunniatauluun lopetettuaan aktiiviuran vähintään kolme vuotta sitten. Jalkapallomuseo ylläpitää ja kehittää Hall of Famen aineistoa omissa museotiloissaan.