Huuhkajat jatkaa MM-karsintoja tiistaina kohdatessaan Lyonissa Ranskan. Suomi voi lähteä otteluun vapautuneesti, sillä joukkueella on ottelussa vain voitettavaa.

Ranskan odotettiin pyyhältävän omia menojaan MM-karsintalohkossa, mutta viime aikoina joukkueen koneistossa on ollut pahasti ruostetta. Joukkueella on allaan kaksi tasapeliä ja viidestä ottelusta on kertynyt yhteensä yhdeksän pisteen saldo. Suomi on lohkossa toisena neljä pistettä perässä, mutta samalla kaksi ottelua vähemmän pelanneena.

– Ranska on kova joukkue. He ovat pelanneet vähän tasureita ja jonkun mielestä Ranskalla on kriisin paikka, kun voittaja ei ole tullut. Silti jos ajattelee heidän virettään viime vuosina, niin vuodesta 2019 sen jälkeen, kun he hävisivät EM-karsinnassa Turkille, niin he ovat pelanneet 26 peliä, joista he ovat hävinneet yhden rankkareilla EM-kisoissa Sveitsille ja sitten meille vuosi. Onhan se taso kova, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva myönsi maanantaisessa lehdistötilaisuudessa.

Ranskan miehistö vilisee maailmantähtiä, mutta peliesitykset ovat olleet kaukana odotetusta. Joukkueen taival EM-kisoissa päättyi rangaistuspotkukilpailussa koettuun tappioon Sveitsille ja sen jälkeen se on pelannut tasan sekä Bosnia-Hertsegovinan että Ukrainan vieraana. EM-kisojen aikaan joukkueen sisältä kuului paljon eripuraa, mutta niiden aiheuttaja Kylian Mbappe ei ole Suomea mukana loukkaantumisen takia.

Suomella on hyviä muistoja Ranskan kohtaamisesta, sillä Huuhkajat kaatoi Ranskan viime vuonna harjoitusottelussa 2-0.

– Silloin kyseessä oli harjoitusottelu ja molemmilla joukkueilla oli vähemmän peliaikaa saaneita kehissä. Se ei mielestäni vähennä millään tavalla voiton arvoa. Kyllä se varmasti henkisesti vaikuttaa Ranskaan, etteivät he tule missään nimessä meitä aliarvioimaan. Se on aivan saletti. He hakevat revanssia kotiyleisön edessä. Tupa on aika täynnä ja meteliä varmasti tulee. Paras tapa heitä järkyttää, on tehdä maali heti siihen alkuun, ja saa nähdä miten yleisö siihen sitten reagoi, Kanerva mietiskelee.

Suomen pelaajatilanne on hyvä, sillä Glen Kamara on pelikiellon jälkeen taas käytettävissä. Kamaran pallovarmuutta tarvitaan Ranskan puristuksessa. Kazakstania vastaan Huuhkajien kokoonpanossa nähtiin muutamia yllätyksiä, kun avauksessa nähtiin muun muassa Leo Väisänen, Robert Taylor sekä Onni Valakari. Varsinkin Valakarin ja Taylorin tilanne saattaa muuttua Kamaran tulon myötä.

– Laitan ne pelaajat kentälle, jotka ainakin ennakolta pystyvät tuomaan sen parhaan tuloksen joukkueelle. Se on myös vähän roolikysymys. Minkälaisia ominaisuuksia pelaajalla on ja tiettyjä pelipaikkoja. Tiettyjä joukkueita vastaan tarvitaan erityyppistä pelaajaa. Koko ajan on se ajatus, että miten saamme joukkueen toimimaan maksimaalisesti. Näitä pitää kaikkien pelaajien kohdalla miettiä. Kazakstan on täysin erityyppinen kuin Ranska. Ja se minkä tyyppisiä pelaajia siihen tarvitaan, ja täytyy huomioida myös vastustajan pelitapa ja pelaajat.

Ranska on otteluun lähdettäessä selvä ennakkosuosikki, mutta samanaikaisesti kaikki paineet ovat sen niskassa. Asetelma ei ole ranskalaisille vieras, mutta viimeaikaiset tulokset lisäävät hieman painetta. Tasapelikin olisi Suomelle arvokas ja voitolla Huuhkajat pääsisivät jo kurkistamaan avainreiästä miltä Qatarin MM-kisat näyttävät.

Suomen ja Ranskan välinen ottelu alkaa kello 21.45.