Sukupolvien unelma saa täyttymyksen lauantaina, kun Huuhkajat pelaa ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Historiallisessa ottelussa vastaan asettuu Tanska. Ottelu alkaa Kööpenhaminassa kello 19.00.

Huuhkajien arvokisahistoria saa herkullisen lähdön, kun vastaan asettuu yksi maailman kovavireisimmistä maajoukkueista ja samalla yksi EM-isäntäjoukkue. Estradi on valmis. Mutta onko Huuhkajat?

Valmistavat ottelut eivät paljon lupaa ennakkoon. Kuusi voitotonta ottelua peräkkäin eikä Suomi ole pystynyt pitämään maaliaan puhtaana viimeiseen seitsemään peliin. Kenraaliharjoitus Viroa vastaan oli surkea ja Suomen pelien käyrä on ollut menossa vahvasti alaspäin.

Tanska sen sijaan on voittanut viidestä edellispelistään neljä ja ainoa tasapeli tuli Saksaa vastaan. Yhdestätoista edellispelistään Tanska on hävinnyt vain yhden. Se pääsee vieläpä kotiyleisönsä eteen.

Ennakkoasetelmat tuskin voisivat olla selvemmät. Mutta jalkapallo on ihmeellinen laji.

Tanskalla on kova joukkue, jonka ehdoton tähti ja pelin sielu on Christian Eriksen. Oivaltavan ja ratkaisukykyisen keskikenttäpelaajan pelaamista on nautinto katsella. Simon Kjaerin johtama alakerta sekä nälkäiset hyökkääjät pitävät huolen siitä, ettei helppoa iltapuhdetta ole tiedossa.

– Tanskalla on joukkuepelaaminen hyvällä tasolla. Peli on dynaamista ja myös puolustus hyvällä tasolla. Tanskaa vastaan on hankala tehdä maaleja ja heitä on vaikea estää tekemästä maaleja. Kyse ei ole kuitenkaan mahdottomasta vastustajasta. Olemme osoittaneet aiempina vuosina, että pystymme pärjäämään koviakin vastustajia vastaan, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa perjantaina. 

Kuten Kanvera totesi, Suomi on osoittanut pystyvänsä kaatamaan itseään ennakkoon kovempia maita. Eihän Suomi muuten olisi kisoissa. Joukkue on saanut valmistautua rauhassa ilman juuri minkäänlaisia takapakkeja. Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo ovat toipuneet loukkaantumisistaan täyteen kuntoon ja Tim Sparv on ainakin pelikunnossa, joskaan tuskin täyttä 90-minuuttista pystyy pelaamaan ainakaan avausottelussa.

– Ei ole uusia loukkaantumisia. Katsotaan vielä harjoitukset, ovatko kaikki 100-prosenttisessa kunnossa, mutta hyvältä näyttää, Kanerva paljasti juuri valmistavien harjoitusten alla.

Suomella on myös aseet Tanskan kaatoon. Tanskan keskuspuolustus ei ole järin nopea ja samanaikaisesti laitapuolustajat nousevat hyvin aktiivisesti hyökkäyksiin. Ne tyhjät tilat pitää pystyä hyödyntämään. Puolustuspelaamisessa ei ole varaa samanlaisiin virheisiin mitä on aiemmissa peleissä nähty. Ja ennen kaikkea pelaajien on pystyttävä nauttimaan pelistä ja tilanteesta. Kaikki paineet ovat Tanskalla eikä kukaan odota Suomelta mitään. Suomella on vain voitettavaa.