Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti, 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Kankkunen ja pääsihteeri Marco Casagrande vierailivat MM-kisojen avauksen yhteydessä (19.-21.11.) Qatarissa. Matkaohjelmassa oli muun muassa FIFAn Executive Football Summit -kokous, kansainvälisen työjärjestö ILOn edustajien sekä Suomen Qatarin suurlähettilään tapaaminen.

MM-kisojen yhteydessä Palloliiton edustavat osallistuivat FIFA Executive Football Summit -kokoukseen. Kokouksessa FIFAn jäsenmaat saivat katsauksen talenttivalmennuksen tulevaisuudesta, VAR-järjestelmän tuloksista, FIFAn taloudesta ja naisten pelaaman jalkapallon kehityksestä sekä katsauksen ensi kesänä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattaviin naisten MM-kisoihin.

– Summitissa keskityttiin jalkapallon ajankohtaisiin teemoihin MM-kisojen ulkopuolella. Tärkeitä asioita lajin tulevaisuuden ja erityisesti naisten pelaaman jalkapallon osalta, mutta se, ettei ihmisoikeuksiin liittyviä epäkohtia edes mainittu kokouksessa oli erikoista, puheenjohtaja Lahti kertoo Palloliiton verkkosivuilla.

– Valitettavasti ihmisoikeusrikkomuksiin puuttuminen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistäminen tuntuu jäävän käytännössä FIFAn eurooppalaisten jäsenliittojen vastuulle. FIFAlla on paljon töitä tehtävänä, jotta jalkapallo säilyy ja on tulevaisuudessakin eri maanosien kansoja yhdistävä asia, Lahti pohtii.

Lisäksi Palloliiton edustajat osallistuivat Dohassa Kansainvälisen työjärjestö ILOn sekä UEFAn ihmisoikeustyöryhmän kokouksiin.

Puheenjohtaja Lahti tapasi Qatarissa myös Suomen suurlähettiläs Pekka Voutilaisen, joka kertoi Qatarin tärkeästä roolista Suomen kauppakumppanina. 

– Erityisesti ILOn tapaaminen oli toivoa herättävä. Saimme vahvistuksen, että Dohaan perustetaan pysyvästi ILOn toimisto tukemaan siirtotyöläisien oikeuksien toteutumista myös MM-kisojen päätyttyä. Tästä kaikesta on mahdollista jäädä pysyvä perintö, jolla saavutetaan lopulta myös jotakin hyvää, Lahti kertoo.

Rakkaus kuuluu kaikille

Lahti kertoo, että Suomen edustajat olivat mukana FIFAn ja OneLove-kapteeninnauhan käyttöä MM-kisoissa suunnitelleiden maajoukkueiden, Hollannin, Sveitsin, Englannin, Walesin, Belgian, Saksan ja Tanskan edustajien välisessä kokouksessa.

– Lopputuloshan oli se, että joukkueet taipuivat FIFAn uhkauksen alla ja yhdenvertaisuutta sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavia OneLove-hihanauhoja ei nyt kisoissa nähdä. Kaikki olimme pettyneitä FIFAn ratkaisuun.

– Palloliitto FIFAn jäsenliittona odottaa, että FIFA on sitoutunut noudattamaan omia sääntöjään ja linjauksiaan, joihin ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja edistäminen keskeisesti kuuluvat, Lahti painottaa.

Myöhemmin MM-kisoista kuuluikin uutisia, että kansainvälinen paine oli saanut FIFAn muuttamaan kantaansa osittain, ja aiemmin kannattajilta kielletyt sateenkaari-asusteet sallitaan jatkossa turnauskatsomoissa.

– MM-kisojen jälkeen tähän asiaan FIFAn kanssa on palattava. Jäi tunne, että yhteiset arvot jyrättiin. Luottamuksen palauttaminen FIFAan vaatii paljon työtä, Lahti sanoo.

FIFAn ja eurooppalaisten liittojen eripurasta huolimatta Lahti näkee hedelmällisimpänä väylänä yhteisen jalkapallomaailman vahvistamisen vuoropuhelun kautta. Hän ei pidä todennäköisenä yksittäisten liittojen eroa FIFAsta ja epäilee sen hyödyllisyyttä.

– Tämän tason keskustelut kulkisivat UEFAn tasolla. En näe relevanttina yksittäisten liittojen eroja. Meillä on halu keskustella ja rakentaa luottamusta tulevaisuudesta FIFAn kanssa yhteistyössä Pohjoismaiden liittojen ja UEFAn kanssa jatkossakin. Mutta korjaavaa ja kovaakin palautekeskustelua FIFAn kanssa joudutaan kyllä varmasti käymään, Lahti miettii.

Suomi on osoittanut tukensa FIFAn hallitsevalle puheenjohtajalle Gianni Infantinolle aiemmin viime kesänä ennen MM-kisojen tapahtumia. FIFAn puheenjohtajavaali käydään ensi maaliskuussa. Infantinolla ei ole määräaikaan mennessä tullut vastaehdokkaita.

– MM-kisoihin liittyvät tapahtumat ja Infantinon lausunnot ovat syöneet luottamusta ja aiheuttaneet suurta ihmetystä. Viimeaikaisten tapahtumien valossa tuen osoittaminen Infantinolle näyttäytyy nyt oudossa valossa, ymmärrän sen, Lahti sanoo.

Virallinen aikaraja Infantinon vastaehdokkaiden asettamiselle on umpeutunut.

– Meille on tärkeää, että FIFA ja Infantino pitävät lupauksistaan Qatarissa kiinni. Työläisten oikeuksia valvova pysyvä toimisto Dohaan ja korvausrahasto siirtotyöläisille on toteuduttava. Lisäksi edellytämme FIFAn parantavan suhteitaan UEFAan ja odotamme sen tapahtuvan sitä kautta, että yhdessä sovitut arvot ja toimintaperiaatteet toteutuvat myös käytännössä. Odotamme FIFAlta myös lisää panostuksia naisten pelaaman jalkapallon kehittämiseksi, Lahti listaa.

– On muistettava, että Infantino on saanut myös merkittäviä parannuksia aikaan FIFAssa. Esimerkiksi kisojen myöntämisprosessissa ei voida enää nähdä sellaista suhmurointia, mitä liittyi miesten MM-kisojen myöntämiseen aikanaan Venäjälle (2018 MM-kisat) ja Qatarille, Lahti sanoo.

Pohjoismaihin yhteiset naisten EM-kisat 2025

Lahti, Casagrande ja Kankkunen näkivät paikan päällä Dohassa avausottelun Qatar-Ecuador ja Senegal-Hollanti. Kokemuksen perusteella Qatarin kisakoneisto ei jalkapallonkaan puolella ollut aivan ongelmaton. Kovat ruuhkat siirtymissä ja erilaiset haasteet lippujen kanssa olivat kisoja leimaavia.

– Matkaamme on kritisoitu rajusti ja ymmärrän sitä kritiikkiä. Toisaalta kävimme muutaman matkapäivän aikana valtavan määrän vakavia, virallisia ja toimenpiteisiin johtavia keskusteluja useiden eri organisaatioiden työntekijöiden, muiden maiden puheenjohtajien ja edustajien kanssa.

– Epävirallisia keskusteluja kokousten välillä ja otteluissa käytiin vielä sitäkin enemmän. Ne arvot, joihin me Palloliitossa uskomme, aidosti välittyivät ja tulivat ilmi useissa keskusteluissa, Lahti puntaroi matkan tuloksia.

Suomen ja Pohjoismaiden edustajille matka oli myös oiva alusta vaikuttaa Pohjoismaiden yhteisen naisten EM-kisahaun 2025 edistämiseksi. Lahden mukaan taloudelliset näkökulmat ovat keskeisiä myös UEFAlle kisajärjestäjän valinnassa. Siinä kohtaa yhteishakemusta ei puolla stadionvuokrien kova hintataso Pohjoismaissa, mutta toisaalta vahvuuksiakin löytyy.

– Haasteet Qatarissa olivat konkreettisesti läsnä MM-kisoissa käydyissä keskusteluissa, joten siinä tarjoutui erinomainen mahdollisuus puhua pohjoismaisten arvojen, yhdenvertaisen yhteiskunnan, naisten tasa-arvoisen aseman, kestävän kehityksen sekä pitkäjänteisen lajikulttuurin kehittymisen puolesta, Lahti kertoo.

UEFAn hallitus päättää naisten EM-kisojen kisajärjestäjästä 25. tammikuuta 2023.

Lähde: Palloliiton verkkosivut