Huuhkajien EM-kenraalissa perjantaina 4.6. asettuu vastaan Viro. Kello 19.00 alkavaa ottelua voi seurata suorana V Sportilla ja Viaplayssa.

Huuhkajille ottelu on kenraaliharjoitus ennen EM-lopputurnauksen alkua ja Virolla puolestaan on edessä vielä Baltic Cupin ottelu Latviaa vastaan ennen syksyä. Etelänaapuri haluaa antaa varmasti Huuhkajille hyvän lähdön kohti arvoturnausta, mutta tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, ettei Viro lähtisi otteluun sata lasissa – päinvastoin.

”Emme pääse helpolla”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva korostaa sitä, että Viro-ottelu on viimeinen paikka hioa tiettyjä asioita ja samalla saada hyvä vauhti kohti lopputurnausta.

– Viro on hyvä joukkue ja haluaa varmasti myös hyvän tuloksen ottelusta. Emme varmasti pääse helpolla. Maalipaikkojen käyttäminen hyväksi on avainasemassa ja tätä olemme myös painottaneet harjoituksissa. Me lähdemme ehdottomasti hakemaan kuitenkin nyt tiivistä puolustamista ja nollaa omissa, Kanerva sanoo.

Viro kaatoi Baltic Cupissa Liettuan 1-0 ja päävalmentaja Toomas Häberli tietää, että nyt vastassa on isompi haaste.

– Suomi pelaa todella hyvää jalkapalloa, joukkue on fyysisesti vahva ja hyvä vastaiskuissa. Odotamme innolla, että pääsemme pelaamaan heitä vastaan, Häberli sanoi Viron jalkapalloliiton verkkosivujen mukaan.

Arvioidut avauskokoonpanot

Huuhkajien avauskokoonpanon osalta kysymys on pitkälti siitä, haluaako päävalmentaja Kanerva vielä kokeilla vai peluuttaa mahdollisimman lähelle sitä avausta, jota on ajateltu EM-avaukseen Tanskaa vastaan. Todennäköisempi vaihtoehto on edellinen jo sen takia, että hyvistä signaaleista huolimatta Teemu Pukkia, Joel Pohjanpaloa ja Tim Sparvia ei varmasti kuormiteta suotta.

Ryhmitys Suomella on todennäköisesti jälleen 3-5-2, mutta avauksessa nähdään hyvin todennäköisestikin pelaajia, joille avauspaikka on kaikkea muuta kuin varma, kun EM-pisteistä lähdetään pelaamaan. Eli Kanerva hakee tuntumaa mahdollisimman laajalle pelaajaryhmälle. Mitään suuria kokeiluja perjantaina ei kuitenkaan enää tehdä.

Viro puolestaan kokeili Liettuaa vastaan hiukan vähemmän vastuuta saaneita pelaajia, mutta päävalmentaja Häberli nimennee Suomea vastaan koko lailla parhaan avauksensa. Viro todennäköisesti jatkaa viime otteluissa käyttämällään 5-2-3-ryhmityksellä myös Huuhkajia vastaan.

Sauli Väisänen sivuun

Huuhkajien osalta varsinaisista poissaoloista ei voi puhua EM-ryhmän nimeämisen jälkeen muuten kuin ryhmän jättämään joutuneen Sauli Väisäsen osalta. Kaikki muut ovat pelikunnossa, mutta edellä mainitut Pukki. Pohjanpalo ja Sparv tuskin pelaavat ainakaan 45-minuuttista enempää, jos lainkaan.

Viron ryhmä on elänyt jonkin verran päävalmentaja Häberlin alaisuudessa ja osa kokeneemmista pelaajista on ollut sivussa. 129 A-maaottelua pelanneen Konstantin Vassiljevin johdolla rutiiniakin kuitenkin löytyy.

Kuntopuntari ja edelliset kohtaamiset

Suomen edelliset 5 ottelua:
29.5.2021 Ruotsi – Suomi 2-0 (1-0)
31.3.2021 Sveitsi – Suomi 3-2 (1-2)
28.3.2021 Ukraina – Suomi 1-1 (0-0) MM-k
24.3.2021 Suomi – Bosnia-Hertsegovina 2-2 (0-0) MM-k
18.11.2020 Wales – Suomi 3-1 (1-0) UNL

Viron edelliset 5 ottelua:
1.6.2021 Liettua – Viro 0-1 (0-0)
31.3.2021 Ruotsi – Viro 1-0 (1-0)
27.3.2021 Valko-Venäjä – Viro 4-2 (1-1) MM-k
24.3.2021 Viro – Tshekki 2-6 (1-4) MM-k
18.11.2020 Georgia – Viro 0-0 UNL

Suomi ja Viro ovat kohdanneet aikojen saatossa 35 kertaa A-maaottelussa. Suomi on voittanut otteluista 17, kymmenesti on pelattu tasan ja Viro on voittanut kahdeksan kertaa. Edellinen kohtaaminen ns. talvimaaottelussa tammikuussa 2019 Dohassa päättyi Viron voittoon maalein 2-1.

Mistä peli näkyy?

Ottelu Olympiastadionilla Helsingissä alkaa perjantaina 4.6. kello 19.00.

Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelun tai V sport jalkapallo -kanavan kautta. Viaplayn kautta ottelua voivat katsoa myös he, joilla ei ole voimassa olevaa tilausta. Katselu vaatii kuitenkin rekisteröitymisen palveluun.