Huuhkajat jatkaa EM-kisojaan keskiviikkona, kun se kohtaa Pietarissa Venäjän. Huuhkajilla on mahdollisuus varmistaa ottelussa jatkopaikka.

Huuhkajat klikkasi listaltaan aika monta historiallista saavutusta ensimmäisessä pelissä. Päävalmentaja Markku Kanerva kertoi ottelun jälkeen, että yhtenä tavoitteena kisoissa oli ottaa ensimmäinen piste, tehdä ensimmäinen maali ja saada ensimmäinen nollapeli. Kaikki nuo tavoitteet täyttyivät ensimmäisessä pelissä – ja vähän enemmänkin.

Ensimmäistä peliä on kuitenkin turha analysoida sen enempää, sillä Christian Eriksenin sydänkohtaus sekoitti pasmat niin pelaajissa kuin yleisössäkin. Se, että Suomi sai ottelusta voiton, oli mukava bonus sen päälle, että Eriksen säilyi hengissä ja on hyvää vauhtia toipumassa.

Keskiviikon suurimmat kysymykset ovat molempien joukkueiden osalta henkisellä puolella. Miten Suomi on toipunut traagisesta tilanteesta? On myös muistettava, että Suomi on joutunut matkustamaan edestakaisin Kööpenhaminasta ja paluumatka oli varmasti monin tavoin henkisesti raskas, vaikka voitto tulikin Repinoon tuliaisina. Toisaalta Suomi voi lähteä otteluun vapautuneena. Alkujännitys on karissut pois, alla on ehjä puolustusesitys kovan Tanskan vieraana ja voittotili on EM-tasolla avattu.

– Nyt on mennyt pari päivää palautumiseen Tanska-ottelusta fyysisesti ja henkisesti, eikä jälkimmäinen etenkään ole ollut ihan helppoa. Keskiviikkona on kova haaste edessä, ärsytetty Venäjä vastassa, Kanerva mietti Huuhkajien tiistaisessa lehdistötilaisuudessa.

Venäjällä on ottelussa kaikki paineet. Surkea esitys Belgiaa vastaan ja 0-3-tappio aiheuttivat itänaapurissa melkoista keskustelua. Heidän on pakko voittaa Suomi säilyttääkseen jatkomahdollisuutensa. Yleisö janoaa voittoa pienestä länsinaapurista ja tappiota voitaisiin pitää jopa eräänlaisena nöyryytyksenä. Jos Suomi saa pidettyä Venäjän aisoissa ottelun alussa, niin yleisö varmasti osoittaa mitä mieltä se on Venäjän pelaajille.

Taktisesti ajatellen, Venäjän peli pyörii lähes yksinomaan isokokoisen kärkimies Artjom Dzjuban varassa. Hän on se ykköskohde Venäjän hyökkäyksille. Jos Suomi saa hänet kuriin, niin jatkopaikka on jo puoliksi taskussa.

Suomen on pystyttävä hyökkäyksellisesti parempaan Venäjää vastaan. Tanskaa vastaan käytännössä ainoa kontrolloitu hyökkäys toi upean maalin. Siinä hyökkäyksessä Suomi oli rohkea, itsevarma ja kuin hyvin hiottu koneisto. Sellaista pallollista peliä pitää nähdä enemmän Venäjää vastaan. Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo uhkuvat sellaista itseluottamusta, että heitä pitää pystyä ruokkimaan paremmin.

– Meidän pitää saada syöttötarkkuus paremmaksi, toki siihen liittyy myös pelaajien liike vapaisiin tiloihin. Tanska prässäsi kovaa tietysti myös, mutta niin tulee tekemään varmasti myös Venäjä. Meillä on kuitenkin eri vaihtoehtoja, joilla prässi puretaan, Kanerva valaa uskoa.

Tasapelillä Suomen jatkopaikka on lähes varma, sillä se varmistaisi lohkossa kolmannen sijan, ja olisi vahvoilla myös lohkojen välisissä vertailuissa. Voitolla Suomi taistelee lohkon ykköspaikasta päätösottelussa Belgiaa vastaan. Suomi ei kuitenkaan lähde varmistelemaan tasapeliä, sillä Kanerva tiedostaa siinä omat riskinsä.

– Lähtökohta on aina hakea voittoa. On todella hankalaa, jos pääkopassa on se jollain lailla, että haetaan tasapeliä. Se voi helposti passivoida joukkuetta. Toki katsotaan sitten pelin kuluessa, miten se etenee ja voi olla, että olemme lopulta tasapeliinkin tyytyväisiä.

Suomen ja Venäjän välinen ottelu alkaa kello 16.00.