Suomen A-maajoukkueen MM-karsintaottelut jatkuvat tiistaina joukkueen kohdatessa vieraskentällä Kazakstanin. Lähtökohdat otteluun ovat selkeät, sillä Suomi tarvitsee voiton säilyttääkseen mahdollisuutensa MM-kisoihin.

Suomi on ensimmäistä kertaa näiden MM-karsintojen aikana selkä seinää vasten, kun se kohtaa Kazakstanin. Ukrainaa vastaan meni ainoa varapatruuna, mutta nyt ohilaukauksiin ei ole enää varaa. Vaikka Ukraina-tappion myötä Suomen tie MM-kisoihin vaikeutui huomattavasti, niin peli ei ole suinkaan vielä menetetty.

Ukraina on lohkon kakkosena kolme pistettä Suomea edellä, mutta pelin enemmän pelanneena. Väliin kiilaa vielä Bosnia ja Hertsegovina, jolla on piste Suomea enemmän.

Ukrainalla on vielä kaksi ottelua jäljellä, jotka molemmat ovat Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Mikäli Ukraina voittaa molemmat kohtaamiset, niin Suomi tarvitsee karsintojen lopusta vielä seitsemän pistettä ohittaakseen Ukrainan varmuudella. Suomella on Kazakstanin lisäksi vastassa vielä Bosnia vieraskentällä ja Ranska Olympiastadionilla.

Suomi kaatoi syyskuussa Kazakstanin Olympiastadionilla Joel Pohjanpalon maalilla 1-0. Lukemat osaltaan mairittelevat Kazakstania, sillä Suomi oli ottelussa selkeästi edellä ja sai luotua useita puolittaisia maalipaikkoja. Toisaalta tulos osoittaa myös Huuhkajien tämänhetkisen heikkouden, eli maalinteon. Suomi saa luotua painetta vastustajalle, mutta laadukkaat maalipaikat ovat silti vähissä. Se asettaa hyökkääjille paineen, että käytännössä jokaisesta maalitilanteesta on onnistuttava, sillä niitä ei montaa ottelussa tule.

Kazakstan ei ole mikään suupala ja sen on huomannut muun muassa Ukraina, joka joutui lähtemään kotimatkalle tasapelin kera. Nur-Sultanissa pelataan tekonurmella, mutta se ei tällä kertaa tarjoa kotijoukkueelle niin suurta etua, sillä suomalaiset ovat tottuneet muovimattoon.

– Kun ajatellaan mihin peliin ratkesi meidän pääsy EM-kisoihin, niin se pelattiin tekonurmella. Kyllähän näillä pelaajilla on uransa aikana ollut kokemusta erilaisilta alustoilta enkä usko, että se tulee olemaan minkäänlainen ongelma, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva pohdiskeli Huuhkajien maanantaisessa lehdistötilaisuudessa.

Suomen kokoonpanoon tulee muutoksia verrattuna Ukraina-otteluun, sillä Nikolai Alho jäi joukkueesta sivuun loukkaantumisen takia. Jukka Raitala vaihtaneekin laitaa siirtyen oikealle ja vasemman wingbackin paikan ottaa joko Niko Hämäläinen tai Albin Granlund. Pelimerkit voinee laittaa Granlundille, sillä Ukrainaa vastaan vaihdosta kentälle tullut Hämäläinen ei yltänyt parhaaseensa ja Granlund oli Kanervan rinnalla peliä edeltävässä kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa. Rasmus Schüller on myös kärsinyt pelikieltonsa ja korvannee Thomas Lamin keskikentällä.

Kazakstanin ja Suomen välinen ottelu alkaa kello 17.00.