Huuhkajilla on mahdollisuus tehdä tiistaina historiaa ja päästä tosissaan taistelemaan MM-kisapaikasta. Lähtöasetelmat tiistain Ranska-otteluun ovat kerrassaan kutkuttavat.

Käytännössä mitä vain voi tapahtua. Suomi etenee jatkokarsintoihin voitolla, mutta unelma saattaa elää myös tasapelillä tai tappiollakin. Ukrainan on pakko voittaa omassa ottelussaan Bosnia ja Hertsegovina vieraskentällä. Bosnialla ei ole ottelussa panosta, mutta toisaalta janoavat positiivista päätöstä karsinnoille Suomelle koetun nöyryytyksen jälkeen.

Mikäli Ukraina voittaa Bosnia ja Hertsegovinan yhdellä maalilla, tarvitsee Suomi tasapelin, jossa se tekisi vähintään yhtä monta maalia kuin Ukraina. Toisin sanoen, jos Ukraina voittaa 2-1, 1-1-tasapeli ei riitä Suomelle jatkoon, vaan sen on joko voitettava tai pelattava vähintään 2-2 tai suurempinumeroisempi tasapeli.

Jos Suomi häviää, niin sen ainoa mahdollisuus jatkoon on se, ettei Ukraina voita Bosniaa. Suomen hävitessä ja Ukrainan voittaessa, putoaa Suomi lohkossa kolmanneksi.

Siinä pähkinänkuoressa ottelun lähtöasetelmat.

Ranska on jo kisapaikkansa varmistanut ja saapuu Helsinkiin vapautuneesti, joskin marraskuinen Helsinki ei näyttänyt juuri miellyttävän ranskalaismiljonäärejä. Siinä ovatkin Suomen aseet. Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps vihjaili kokoonpanomuutoksista ja suurimmat tähdet saattavat huilata ottelun. Toisaalta Ranskan ”kakkoskentänkin” CV:t ovat ihan eri luokkaa kuin Huuhkajien parhaan A-ryhmän. Tiistai-illalle on luvattu noin viiden asteen syksyistä syleilyä, joka tuskin hirveästi ranskalaisten mieltä panoksettomassa ottelussa nostattaa.

Huuhkajat pystyy kilpailemaan tasapäisesti Ranskan kanssa ainoastaan maalivahtiosastolla. Sen jälkeen näkyvät pelkästään Gallian kukon peräsulat. Lukas Hradeckylta tullaan vaatimaan tiistaina sankarillisia otteita. Vaikka Suomi pelaisi täydellisen pelin, niin Ranska on sen tasoinen joukkue, että se saa väkisinkin pari maalipaikkaa.

– He pystyvät luomaan alueellisia ylivoimia ja tulemaan seinäsyötöillä prässin ohi. Eli seinäsyöttöjen puolustaminen on yksi sellainen teema. Ilman muuta myös boksin ja selustan puolustaminen. Sieltä löytyy nopeutta ja taitoa murtamaan vastustajan viimeiset linjat. Se on yksi oleellinen asia ajatellen puolustuspelaamista. Erikoistilannepelaaminen tulee olemaan isossa roolissa molempiin suuntiin, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva avasi taktista arkkuaan maanantaisessa lehdistötilaisuudessa.

Huuhkajista on huokunut lauantain voiton jälkeen iloinen, terve ja äärimmäisen vahva itseluottamus omaan tekemiseen ja joukkueeseen. Lehdistötilaisuuksista on välittynyt tunne, että nyt ollaan henkisesti siinä parhaassa mahdollisessa tilassa: rentona, mutta itsevarmana. Joskus henki voittaa materian. Eikä tarvitse palata ajassa kuin vuosi takaisin, kun Huuhkajat voitti käytännössä B-ryhmällään vieraissa Ranskan, jonka avauskokoonpanossa nähtiin liuta ykkösmiehiä.

Kanervan miehistö on venynyt kovissa paikoissa aiemminkin, ja nyt on jälleen yksi mahdollisuus tehdä historiaa. MM-kisat ovat vain kolmen ottelun päässä.