Huuhkajat aloittaa kesäkuun harjoitusottelunsa kohdatessaan vieraskentällä Portugalin. Ottelussa ei ole Suomen kannalta panosta, mutta Markku Kanerva taistelee työpaikastaan.

Päävalmentaja Markku Kanerva valitsi joukkueeseen kolme debytanttia, kun Leo Walta, Juho Talvitie ja Casper Terho saivat kutsun maajoukkueen mukaan. Huuhkajien joukkue on tällä hetkellä muuten hieman repaleinen, sillä MLS:ssä pelaavat matkasivat Lissaboniin maanantaina, joten heidän valmistautumisensa aikaeroineen ei ole optimaalisella tasolla. Joukkueesta puuttuvat lisäksi Joel Pohjanpalo ja Jesse Joronen, jotka liittyvät maajoukkueen mukaan vasta Skotlantiin Venezian nousujuhlien jälkeen.

– Valmistautuminen olisi voinut olla parempaa. Nämä eivät ole meille kansainvälisiä ottelupäiviä, ja itse asiassa kuusi pelaajamme pelasi seurajoukkueissaan vielä eilen. Tilanne ei ole ideaali, mutta meidän täytyy sopeutua siihen. Odotamme huomista ottelua innolla. On hienoa kohdata Portugali, joka on maailmanluokan joukkue. Odotan isoa haastetta, mutta myös hyvää tulosta meille, Kanerva totesi Palloliiton verkkosivujen mukaan..

Kanerva on usein heittänyt debytantteja heti kovaan paikkaan ja Belgian mestaruutta tällä kaudella juhlinut Casper Terho on potentiaalinen nimi heti avauskokoonpanoon. Pikkuhuuhkajissa vahvasti esiintynyt Leo Walta saattaa myös saada komennuksen keskikentälle.

Otteluissa ei ole Suomen kannalta panosta, mutta huomio kiinnittyy erityisesti Suomen pelaamiseen. Maaottelut saattavat olla Kanervan viimeiset Suomen päävalmentajana. Kanervan sopimus päättyy vuoden lopussa, mutta Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti on kertonut, että syksyn Nations Leaguen aloittava päävalmentaja vetää myös koko kilpailun läpi. Näin ollen Kanerva ei aloita karsintoja päävalmentajana, jos hänen sopimustaan ei jatketa. Siinä tapauksessa uusi päävalmentaja hyppäisi ruoriin Nations Leaguen alkaessa.

Suomea on kritisoitu viime aikoina hyökkäyspelin hampaattomuudesta ja köyhyydestä. Pitääkseen työpaikkansa, on Kanervan osoitettava pystyvänsä muuntautumaan ja kehittämään joukkueen pelitapaa. Portugali ei ole vastustajana helpoimmasta päästä uusien asioiden kokeiluun, vaikka heiltä puuttuukin Cristiano Ronaldo, joka vielä lepäilee.

– Portugalia vastaan on vaikea tehdä maaleja, mutta olen varma, että tulemme saamaan paikkoja. Meidän pitää olla niissä tilanteissa tehokkaita. Meidän tulee myös puolustaa erittäin hyvin. Portugalilla on taitavia ja teknisiä pelaajia, ja he ovat tehneet paljon maaleja. Puolustuspelimme tulee olla tiivistä, mutta samaan aikaan meidän hyödynnettävä mahdollisuutemme haavoittaa heitä. Vastahyökkäykset tulevat olemaan yksi aseistamme, Kanerva ennakoi.

Suomen ja Portugalin välinen A-maaottelu käynnistyy José Alvalade -stadionilla Lissabonissa tiistaina 4. kesäkuuta Suomen aikaa kello 21.45.